Depot verkozen tot publieksfavoriet Architizer A+ Awards

Het Rotterdamse depot heeft de publieksprijs gewonnen van de Architizer A+ Awards. De prijs is een toevoeging aan een reeks prijzen en nominaties dat het succesvolle depotontwerp van MVRDV inmiddels in de wacht heeft gesleept.
Favicon for boijmans.pr.co Klik hier voor hoog resolutie beeldmateriaal boijmans.pr.co

Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door architectenbureau MVRDV, is deze week verkozen tot publieksfavoriet van de 2022 Architizer A+ Awards, waarbij het publiek stemde in de categorie Gallery and Exhibition Space. De prijs is uitgereikt aan de hand van duizenden stemmen die zijn ingediend door Architizer lezers tussen 17 en 27 mei, waarbij het depot naar voren kwam als favoriet onder vijf finalisten.

Reeks prijzen

De prijs is deel van een reeks prijzen die het gebouw inmiddels heeft ontvangen. Onder eerdere successen vallen onder anderen de prijs in de ‘Stimulerende Omgevingen’-categorie van de BNA Gebouw van het Jaar Prijs, ARC21 Award van de Architect en prijs voor Beste Publieke Gebouw van het Jaar van Architectenweb. Afgelopen maand viel ook de Depot App, ontwikkeld door IN10, in de prijzen, met zowel een gerenommeerde Webby Award, ook bekend als de Oscars van het internet, en een zilveren prijs van de Dutch Interactive Awards. Daarbij is het depot finalist van de Rotterdam Architectuur Prijs die later deze maand wordt uitgereikt.

Ontwerp depot

MVRDV’s ambitie was om een zo uitnodigend mogelijk publiek depot te ontwerpen waarin bezoekers zich welkom voelen. Een laagdrempelig gebouw met vijf klimaatzones dat op een transparante manier toont hoe de collectie wordt onderhouden en dat tegelijk het voorportaal van het Museumpark zoveel mogelijk intact laat, en er een nieuwe relatie mee aangaat. Gekozen is voor een ronde vorm zodat het depot naar alle zijden even uitnodigend is, dit gebouw kent geen achterkant. Het depot dankt zijn ingesnoerde vorm aan de relatief kleine footprint (40 meter). Als gevolg daarvan kraagt het gebouw naar boven toe uit en heeft het een overstek van 10 meter om het volledige programma een plek te geven. De diameter van het dak is 60 meter. De spiegelende gevel, bestaand uit 6.609 m2 glas verdeeld over 1.664 panelen, zorgt ervoor dat het gebouw visueel opgaat in zijn omgeving. Elke dag – afhankelijk van weersomstandigheden – oogt het depot anders, als in een levend schilderij. De berken, grassen en dennen die op het prijswinnende dak zijn geplaatst helpen bij het vasthouden van water, bevorderen de biodiversiteit en verminderen de hittestress in de stad. De bomen voor dit project werden drie jaar lang in een kwekerij voorbereid op hun nieuwe thuis. Hun wortels zijn onderling verbonden, waardoor ze zelfs op een hoogte van 35 meter bestand zijn tegen stormachtig weer.

Over Architizer

Architizer is een platform voor architectuur waarbij 335.000 architecten zijn aangesloten. Hun missie is om architecten te voorzien van informatie om betere gebouwen, betere steden en een betere wereld te bouwen. Een overzicht met alle winnaars van de Architizer A+ Awards is hier te vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Museum Boijmans Van Beuningen

Boijmans Van Beuningen – een huis voor verbeelding, inspiratie en creativiteit

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Museum Boijmans Van Beuningen nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL